Istoricul Parohiei Comarna de Sus

Istorie Martie 21, 2014

Parohia este asezată în partea de sus a satului Comarna, localitate situată la circa 30 Km de orașul Iași.

            Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir” - Comarna de Sus, cu un sector alcătuit din 318 familii, a fost înființată începând cu data de 01 ianuarie 2010, prin desprindere din parohia „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Comarna, prin decizia Mitropoliei Moldovei și Bucovinei nr. 796/09 noiembrie 2009, semnată de IPS Părinte Mitropolit Teofan Savu. Ca urmare a deciziei mai sus amintită, PC Pr. Hurjui Alexandru George a fost numit parohul acestei parohii, prin transfer din funcția de preot 2 al parohiei „Sf. Împărați Constantin și Elena” – Comarna.

               În data de 18. 04. 2011 s-a încheiat contractul de vânzare cumpărare a terenului de 5000 mp între Borcea Gabriela (monahia Dionisia, stareța Mănăstirii Trotusanu – Vrancea) si Parohia „Sf. M. Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir”, teren care începând cu acestă dată devine proprietate a parohiei.

            Pentru început slujbele au fost oficiate într-un cort militar, iar mai apoi, în aproximativ un an de zile s-a ridicat un paraclis dotat cu cele necesare cultului.

Lucrările de construcție au executate cu ajutorul enoriasilor si cu contribuția financiară din parohie. Paraclisul este o construcție în formă dreptunghiulară cu dimensiunile în plan de 6.65m x 18.35m.

              Acoperisul paraclisului este executat din sarpantă din elemente de lemn, acoperită cu tablă Lisa, maronie. În dreptul naosului, sarpanta sustine o turlă cu secțiunea pătrată executată din elemente de lemn, ce este acoperită de o sarpantă hexagonală învelită cu tablă Lisa maronie.

Interiorul Paraclisului este iluminat natural prin 5 ferestre din PVC cu geam termopan cu simensiunile 0.90m x 1.50m, având partea superioară arcuită.

              La 3 metri în direcția Est de clădirea paraclisului se află o anexă de aproximativ 12 mp ce serveste pentru depozitarea cazanului pe lemne ce încălzește paraclisul.

             La intrarea în curtea locasului de închinare de află o fântână cu adâncimea de 16 m, împrejmuită de un foisor hexagonal din lemn de brad.